De voordelen van Work-out muziek

Ongetwijfeld dat je het gevoel kent; je voelt je helemaal leeg, je spieren doen pijn en wilt het liefst alleen maar de hele avond op de bank liggen. Helaas weet je ook dat je work-out nog op je wacht. Je motivatie is dan ver te zoeken (en begrijpelijk).

Voor mij persoonlijk is lekkere sportmuziek dan iets wat mij ‘over de streep’ trekt om dan toch aan mijn work-out te beginnen. Voordat ik aan mijn training begin zet ik de muziek al aan om mij alvast in de ‘fitnessmood’ te brengen.

Afhankelijk van welke work-out er die dag op het programma staat zet ik of mijn headset op of doe ik mijn boxen aan. Mijn hometrainer heeft gelukkig ingebouwde boxjes die voor prima geluid zorgen. Niet elke hometrainer beschikt over deze luxe. Op deze site zijn er een aantal hometrainers te vinden die dat wel hebben.

Na enkele minuten wat motiverende sportmuziek te hebben geluisterd ben ik er klaar voor om te gaan beginnen. Maar; ‘waarom heeft luisteren van muziek nou zo’n positieve invloed op je sportprestaties?’, vroeg ik mij laatst af. In dit artikel lees je het antwoord!

Onderzoek naar muziek tijdens het sporten

Uit onderzoek blijkt dat muziek tijdens het sporten op verschillende vlakken beter is voor de prestaties. Zo heeft muziek luisteren tijdens je work-out als voordeel dat je:

Alle bovenstaande voordelen zijn belangrijk om je prestaties tijdens je work-out te verbeteren. Het langer door kunnen gaan is iets wat voor veel mensen als een zeer ‘welkom’ voordeel wordt gezien. Ook het feit dat je minder pijn voelt is geen onbelangrijk voordeel van het luisteren van muziek tijdens het sporten.

Misschien vraag je je af waarom het belangrijk is dat je je beter kunt focussen tijdens het sporten. Door te focussen tijdens het sporten raak je in een soort van ‘sporttrans’ die je de tijd even doet vergeten.

Work-out
Work-out

Een ander voordeel van een betere focus is dat je waarschijnlijk je oefeningen beter uit zult voeren. Om een oefening goed uit te oefenen is het belangrijk dat je geconcentreerd bent. Op het moment dat je je concentratie verliest kan het zijn dat je de oefening minder goed of zelfs foutief uitvoert. motivatie voor work-outVooral bij krachttraining is het van belang dat je de oefening goed uitvoert. Daarom valt het luisteren van muziek bij het beoefenen van krachttraining zeker aan te bevelen!

Je snapt nu denk ik wel waarom het zo belangrijk is om je optimaal te concentreren. Als muziek tijdens je work-out daaraan kan bijdragen dan zou dat alleen al voldoende reden zijn, voor mij, om mijn muziek aan te zetten.

Muziek als motivator tijdens het sporten

Overigens hoeft het luisteren van muziek niet per definitie te betekenen dat je motivatie verbeterd. Dit is iets wat ik bij mijzelf wel heel bewust merk. Zodra ik mijn muziek aanzet voel ik mij gemotiveerder. Ongetwijfeld dat ik niet de enige ben die merkt dat ik gemotiveerder wordt en blijft zodra ik mijn muziek aanzet. Laat het mij alsjeblieft weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *